Πολλές οικογένειες, βασίστηκαν στις οθόνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας για πολλούς λόγους. Είτε αυτό ήταν για τηλεργασία, εκπαίδευση, ή ψυχαγωγία, ο εγκλεισμός μας οδήγησε στην εύκολη λύση του τάμπλετ και του κινητού. Με την σταδιακή επαναφορά της πραγματικότητας, πολλοί γονείς αγωνιούν και θέλουν να μειώσουν την έκθεση των παιδιών τους στις οθόνες. Ας δούμε πως μπορούμε μαζί με το παιδί να δημιουργήσουμε υγιή πρότυπα και συνήθειες!
Πολλοί γονείς αναγνωρίζουν την δύναμη της τεχνολογίας και τα οφέλη που μπορεί να παρέχει στα παιδιά, καθώς αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του μέλλοντος τους και ένα εργαλείο που έχει ενταχθεί για τα καλά στην καθημερινότητά μας. Όμως, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε την εθιστική φύση και εξάρτηση από την τεχνολογία καθώς και τα πιθανά σωματικά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει, όπως προβλήματα στην όραση. Το μέτρο λοιπόν είναι η λέξη κλειδί εδώ!
Ενδοσκόπηση
Τα πρότυπα που δίνουμε στα παιδιά μας είναι πολύ σημαντικά, και η μίμηση είναι ένας βασικός τρόπος που μαθαίνουν τον κόσμο. Οι γονείς που περνούν πολύ χρόνο με το κινητό τους συνήθως υποσυνείδητα μαθαίνουν στο παιδί τους να κάνει το ίδιο. Παρόλο που η πρώτη μας αντίδραση είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά, μπορούμε να κάνουμε πρώτα μια ενδοσκόπηση και να παρατηρήσουμε τον εαυτό μας. Πως αισθανόμαστε για τον χρόνο που περνάμε στις οθόνες και την τεχνολογία εμείς οι ίδιο;
Κατανόηση
Η τελειότητα είναι άφταστη και όταν πρόκειται για την ανατροφή των παιδιών δεν υπάρχει δυστυχώς εγχειρίδιο χρήσης! Εάν ο εσωτερικός σας κριτής λέει ότι αφήνεται τα παιδιά σας πολλές ώρες στον υπολογιστή και την τηλεόραση, απαντήστε του με κατανόηση και συμπόνια. Να είστε καλοί με τον εαυτό σας, οι εποχές που διανύουμε είναι δύσκολες.
Συνεργασία
Τα παιδία είναι πιο έξυπνα απ’ όσο πιστεύουμε και αν τους εξηγήσουμε τις ανησυχίες μας και τα θετικά και αρνητικά μιας κατάστασης με απλό τρόπο, θα το καταλάβουν. Αντί λοιπόν να βάζουμε στόχους και απαγορεύσεις μόνοι μας, μπορούμε να εξηγήσουμε στα παιδιά γιατί θα τους ωφελήσει να ασχοληθούν και με άλλες δραστηριότητες και δουλεύουμε ως ομάδα. Η οικογένεια από μόνη της λειτουργεί ως ομάδα και μπορούμε να θέσουμε στόχους για συλλογικές δραστηριότητες, όπως επιτραπέζια, διάβασμα βιβλίων, παζλ κλπ. για να εντάξουμε στην καθημερινότητα των παιδιών δραστηριότητες που καλλιεργούν την φαντασία και τις δεξιότητές τους.
Η στροφή στην δια ζώσης κανονικότητα είναι δύσκολη για όλους και η σταδιακή απομάκρυνση από της οθόνες αποτελεί στόχο για μεγάλους και παιδιά. Δεν υπάρχει μαγική λύση για την αποκόλληση από την τηλεόραση και το κινητό, ωστόσο με μια γενναιόδωρη δόση φαντασίας, υπομονής και οικογενειακής συνεργασίας θα δείτε σίγουρα αποτελέσματα!
Opmerkingen