top of page
Αναζήτηση

Εσείς τι βάζετε στο ταπεράκι για το σχολείο του παιδιού σας;



Γράφει η Σιώμου Στυλιανή, BSc, MSc

Διαιτολόγος Διατροφολόγος

MSc Food, Nutrition and Microbiome, DUTH

MSc Bioentrepreneurship, UTH

Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity, ΚΕΑΔΔ, British Psychological Society

Tηλ. Επικοινωνίας: 6971784027


Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και με αφορμή συζητήσεις με γονείς σχετικά με τα πρωινά σχολικά γεύματα των παιδιών τους, μου δόθηκε η ευκαιρία να αναγνωρίσω κάποια από τα καθημερινά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι. Δίνοντας βήμα στις κύριες ανησυχίες που λειτουργούν ως εμπόδια στην καθημερινότητα των γονέων, θα τα εξετάσουμε και θα δούμε πως μπορούν να γίνουν διαχειρίσιμα στην σύγχρονη πραγματικότητα.


1. «Δεν τρώει τίποτα ο/η δικός/ια μου»


Όσον αφορά τις διατροφικές συνήθειες, τα μικρά παιδιά μπορεί να μην δείχνουν συνέπεια και σταθερότητα. Μερικές φορές μπορεί να έχει περάσει μια ολόκληρη μέρα και να μην έχουν φάει πολύ. Άλλες μέρες μπορεί να φαίνεται ότι τρώνε συνεχόμενα. Μπορεί να θέλουν ένα πολύ συγκεκριμένο φαγητό κάθε μέρα για εβδομάδες και μετά ξαφνικά να μην τους αρέσει. Επίσης, το πόσο τρώει το δικό σας παιδί μπορεί να διαφέρει από το πόσο τρώει κάποιο άλλο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει απαραίτητα να μας ανησυχήσει. Αυτές οι διατροφικές συνήθειες του παιδιού σας μπορεί να είναι φυσιολογικές κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Εάν όμως παραμείνουν και συνεχίζει να σας ανησυχεί, μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν Διαιτολόγο-Διατροφολόγο ή άλλο επαγγελματία υγείας με εξειδίκευση σε ζητήματα σίτισης.


2. Η διαφωνίες για τα τάπερ, τα κουπάτ και τις πολύχρωμες οδοντογλυφίδες


Τα χρωματιστά τάπερ, τα κουπάτ και οι οδοντογλυφίδες δείχνουν ότι κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος στα νηπιαγωγεία πλέον. Όλα μπορούν να εξυπηρετήσουν τον σκοπό τους εάν χρησιμοποιηθούν σωστά και έξυπνα. Τα κουπάτ μπορούν να «μεριδοποιήσουν» καλύτερα ένα μεγάλο τοστ, ένα μήλο κ.ο.κ. και αυτό γιατί επιδιώκουμε την ποικιλία στα σνακ και στα γεύματα των παιδιών στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής και ορθής διατροφικής παιδείας. Ταυτόχρονα, οι οδοντογλυφίδες σε διάφορα σχέδια μπορούν να βοηθήσουν τα μικρά χεράκια να διαχειριστούν νέες υφές τροφίμων. Όλα αυτά μαζί μπορούν να αποδώσουν ένα πιο προσιτό και διασκεδαστικό τόνο στο γεύμα των παιδιών έτσι ώστε να τους είναι μια ευχάριστη εμπειρία.


3. «Μα και εγώ τι να φτιάξω για να πάρει μαζί του/της;»


Η καθημερινή προετοιμασία του σχολικού γεύματος είναι κάτι που απασχολεί πολλούς γονείς, είτε από άποψη χρόνου και οικονομικής επιβάρυνσης είτε γιατί δεν γνωρίζουν στο τέλος αν θα το φάει. Ξεκινώντας από τα βασικά, αναγνωρίζουμε τις ευθύνες του καθενός. Ο κύριος κανόνας είναι: «Οι γονείς είναι υπεύθυνοι για το τι θα μπει στο πιάτο του παιδιού τους. Το παιδί με στην σειρά του είναι υπεύθυνο για το τι θα επιλέξει να φάει από αυτές τις επιλογές, πόσο θα φάει και με τον ρυθμό που θέλει.» Στην συνέχεια «δομούμε» το ταπεράκι. Το τρίπτυχο αμυλούχα τροφή (πχ ψωμί τοστ ολικής άλεσης, κριτσίνια πολύσπορα), πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας (πχ αυγό, ξηροί καρποί) και ποικιλία φρούτων ή/και λαχανικών, εξυπηρετεί περισσότερους σκοπούς από το να δώσει μόνο τα απαραίτητα μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά. Παρέχει μακροπρόθεσμο κορεσμό, το παιδί εξοικειώνεται με διαφορετικές υφές και γεύσεις αλλά συμβάλει και στην εισαγωγή και καθιέρωση νέων τροφίμων στο διατροφολόγιο του.


Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι η κάθε μέρα μπορεί να είναι αρκετά διαφορετική από την

προηγούμενη. Αυτό που την κάνει ξεχωριστή είναι η προσπάθεια και η καλή θέληση

για προσφορά από όλους μας προς τους μικρούς μας ήρωες.

 
 
 

Comentários


© 2023 by Eftepi Papageorgiou Proudly created with Wix.com

bottom of page