Η αφήγηση παραμυθιών χρησιμοποιείται καθημερινά από γονείς, παππούδες και εκπαιδευτικούς σε όλο τον κόσμο για να διδάξουν, να μεταφέρουν μηνύματα και να διασκεδάσουν τα παιδιά. Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που κάνουν τα παραμύθια ξεχωριστά;
1. Χτίζουν την φαντασία
Ο Einstein πίστευε στην δύναμη της φαντασίας και της αφαιρετικής σκέψης και στην επιρροή που έχουν στον κόσμο των πιθανοτήτων. Η φαντασία ωθεί τους μικρούς αναγνώστες να φανταστούν νέους κόσμους, να παίξουν βλέποντας τον κόσμο υπό διαφορετική σκοπιά και ως εκ τουτού, να αντιμετωπίσουν πολύπλοκα ηθικά ζητήματα με νέους δημιουργικούς τρόπους.
2. Προετοιμάζουν τα παιδιά για τον έξω κόσμο
Μέσα από την περιπέτεια, ένας ήρωας αναμετριέται με τις δυνάμεις του, και τα παιδιά ταυτίζονται προσπαθώντας να βοηθήσουν και να βρουν πιθανές λύσεις για το πρόβλημα του ήρωα. Μέσα από παραδείγματα καλών ή κακών συμπεριφορών τα παιδιά μαθαίνουν να αναζητούν το δίκαιο και το ασφαλές στη ζωή τους. Η αλληγορίες των παραμυθιών δεν διαφέρουν πολύ από τις πραγματικές συνθήκες ή τα καθημερινά μας προβλήματα και έτσι τα παιδιά μαθαίνουν ότι ο ήρωας δεν τα παρατά, πάντα προσπαθεί και βγαίνει νικητής!
3. Βοηθούν την γλωσσική ανάπτυξη
Η γλώσσα και γενικά ο λόγος είναι το κύριο μέσο επικοινωνίας στα παραμυθία, είτε αυτά είναι προφορικά είτε από ένα βιβλίο, μέσα από τις λέξεις χτίζουμε εικόνες και πάνω σε αυτές τις εικόνες βασιζόμαστε για να εμπλουτίσουμε το λεξιλόγιο του παιδιού με επίθετα και νέες λέξεις.
4. Προωθούν την κοινωνικοσυναισθηματική ανάπτυξη και κριτική σκέψη
Η παρουσίαση των συναισθημάτων των ηρώων και η διαχείριση αυτών αποτελούν πρότυπα για το πως το και το παιδί μπορεί να εκφράσει με έναν υγιή τρόπο τα όσα νιώθει, είτε είναι θετικά είτε αρνητικά. Μαθαίνει επίσης να ζητά βοήθεια και να αναγνωρίζει τον κίνδυνο και πως να τον αποφύγει.
5. Προσφέρουν χαλάρωση και ηρεμία
Είτε αυτό είναι το βράδι πριν τον ύπνο είτε μετά από τα μαθήματα της ημέρας, το διάβασμα ενός βιβλίου ηρεμεί το παιδί και το βοηθά να οργανώσει τις σκέψεις του. Επιπλέον, η αφήγηση με ήρεμη φωνή βοηθάει να πέσουν οι βιορυθμοί του και να νιώσει την απαραίτητη χαλάρωση για να αποκοιμηθεί πιο εύκολα.
Bonus: Πως διαβάζουμε σε ένα παιδί που δυσκολεύεται να κάτσει ακίνητο;
1. Διαλέγουμε βιβλία διαδραστικά, με κινούμενες ή αναδιπλούμενες εικόνες.
2. Δίνουμε ένα παιχνίδι στο παιδί να κρατάει, παράλληλα με την αφήγηση και μπορούμε να του ζητήσουμε να διαδραματίζει την ιστορία που ακούει σε πραγματικό χρόνο.
3. Συνεχίζουμε να διαβάζουμε στο παιδί ακόμα και αν κινείται στο δωμάτιο, κατά πάσα πιθανότητα συνεχίζει να μας ακούει και να επωφελείται από την αφήγηση.
4. Κάνουμε το διάβασμα ενδιαφέρον, θέτουμε ερωτήματα όπως: Τι χρώμα είναι τα παπούτσια της πριγκίπισσας;
5. Δίνουμε επιλογές για το ποιο παραμύθι θα διαβάσουμε, διότι η αίσθηση της επιλογής μπορεί να αυξήσει το ενδιαφέρον για το βιβλίο.
Comments