top of page
Αναζήτηση

Η Ψυχοθεραπεία στην Παιδική και Εφηβική Ηλικία

Έγινε ενημέρωση: 14 Δεκ 2022


Πολλά παιδιά και έφηβοι αντιμετωπίζουν προβλήματα που επηρεάζουν τα συναισθήματα τους, τον τρόπο που συμπεριφέρονται, τον τρόπο που σκέφτονται, και τον τρόπο με τον οποίο μαθαίνουν μεταξύ άλλων. Η ψυχοθεραπεία είναι ένα μέσο να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα, και να βοηθήσουμε τα παιδιά. Μέσα στην θεραπεία τα παιδιά μαθαίνουν πως να επεξεργάζονται τα προβλήματα τους και να ανταπεξέρχονται στις δυσκολίες, αναπτύσσοντας υγιή πρότυπα συμπεριφοράς και σκέψης, χτίζοντας παράλληλα την ψυχική τους ανθεκτικότητα.

Οι ψυχοθεραπευτές, παιδοψυχολόγοι και ειδικοί ψυχικής υγείας είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι και μπορούν βοηθήσουν τα παιδιά με θέματα που αντιμετωπίζουν: στην οικογένεια, το σχολείο, την υγεία, και προβλήματα όπως: το bullying, συναισθήματα λύπης, θυμού, άγχους και στρες, χαμηλής αυτοπεποίθησης και θρήνου. Ακόμη, ένας θεραπευτής είναι ειδικά καταρτισμένος για να βοηθήσει παιδιά και εφήβους με παθήσεις όπως: ΔΕΠ-Υ, κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, ΙΨΔ, αυτοτραυματισμό, διατροφικές διαταραχές, ΔΑΦ κ.α.


Πότε όμως χρειάζονται τα παιδιά ψυχολογική υποστήριξη; Η πιο απλή απάντηση είναι όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα που δεν μπορούν να επιλύσουν μόνα τους. Για παράδειγμα, ένας έφηβος μπορεί να αντιμετωπίζει για πρώτη φορά τον θρήνο λόγω της απώλειας ενός συγγενικού προσώπου, θα μπορούσε για ένα διάστημα να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό για να μιλήσει για αυτά τα πρωτόγνωρα συναισθήματα. Πολλοί γονείς χρειάζονται βοήθεια με την επικοινωνία, και την οριοθέτηση των συμπεριφορών των παιδιών τους, σε αυτή την περίπτωση εάν το χρειάζονται μπορούν να ζητήσουν μία δεύτερη γνώμη από έναν ειδικό ακόμα και αν αυτή θεωρείται περιττή. Οι γονείς συχνά εκπλήσσονται με το πόσο πρόθυμα είναι τα παιδιά να λάβουν βοήθεια από έναν ειδικό! Ακόμη, ο παιδίατρος ή αναπτυξιολόγος μπορεί να παραπέμψει το παιδί που θα ωφεληθεί από την ψυχοθεραπεία σε έναν ειδικό ή να προτείνει την ψυχοθεραπεία ως συμπλήρωμα σε μία ήδη υπάρχουσα θεραπεία (πχ λογοθεραπεία).


Πολλοί γονείς αγωνιούν για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ψυχοθεραπεία, όμως η διαδικασία είναι απολύτως επιστημονική και εμπεριστατωμένη και με ελάχιστες διαφοροποιήσεις χρησιμοποιείται σχεδόν από όλους τους ειδικούς. Στην αρχή ο ειδικός συνήθως συζητά με τους γονείς/κηδεμόνες και το παιδί για να συλλέξει τις απαραίτητες πληροφορίες και να κατανοήσει το αίτημα προσέλευσης, και στη συνέχεια προτείνει την θεραπεία και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να βοηθήσει. Στη συνέχεια το παιδί ή ο έφηβος θα παραστεί σε έναν αριθμό συνεδριών. Κατά την διάρκεια των συνεδριών συνήθως τα παιδιά μαθαίνουν κάνοντας πράγματα. Για τα μικρότερης ηλικίας παιδιά αυτό σημαίνει προβολική ζωγραφική, παιγνιοθεραπεία, και διάλογος, μέσω του οποίου εκφράζονται με υγιή τρόπο τα αιτήματα και συναισθήματα του παιδιού. Επιπλέον, στις συνεδρίες γίνεται η εκμάθηση και εξάσκηση δεξιοτήτων όπως ο αυτοέλεγχος, η υπομονή, η πειθαρχία, το να μοιραζόμαστε, και να μαθαίνουμε να χάνουμε, με δημιουργικό τρόπο και δραστηριότητες. Για τα μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά και τους εφήβους ο θεραπευτής μπορεί να εφαρμόσει δραστηριότητες που εστιάζουν στην εκμάθηση των δεξιοτήτων που χρειάζονται (πχ συντονισμός λεπτών κινήσεων ή χτίσιμο της αυτοπεποίθησης). Μπορεί ακόμα να μάθουν στα παιδιά τεχνικές χαλάρωσης, έτσι ώστε να καταπολεμούν το στρες και τα δυσάρεστα συναισθήματα. Οι θεραπευτές στηρίζουν τα παιδιά και επαινούν τις προσπάθειες που κάνουν, βοηθώντας τα να πιστέψουν στον εαυτό τους!

Η διάρκεια της θεραπείας καθορίζεται σε συνεννόηση με τον ειδικό, και εξαρτάται από τους στόχους που έχουν τεθεί πριν την έναρξη των συνεδριών. Συνήθως, οι συνεδρίες γίνονται μια φορά την εβδομάδα για μερικούς μήνες, ενώ παράλληλα ή μετά την λήξη των συνεδριών ο ειδικός μπορεί να δώσει tips στους γονείς για να τα εφαρμόσουν στο σπίτι.


Οι γονείς παίζουν τον πλέον καθοριστικό ρόλο στη ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών τους και αποτελούν επίσης το κλειδί για την εύρεση της βοήθειας που χρειάζονται τα παιδιά και οι έφηβοι. Η εύρεση του κατάλληλου θεραπευτή μπορεί να διαρκέσει αρκετό καιρό αλλά δεν πρέπει να σας αποθαρρύνει! Δεν ταιριάζουν όλοι με όλους. Ακόμη, είναι σημαντικό τα παιδιά να πηγαίνουν σε όλα τα προκαθορισμένα ραντεβού, καθώς η αλλαγή παίρνει καιρό μέχρι να φανεί και η μεθοδικότητα είναι βασικός σύμμαχος της βελτίωσης. Μην ξεχνάτε, τέλος, να συναντάτε τον θεραπευτή του παιδιού σας και να συζητάτε συχνά για τυχόν προβλήματα που προκύπτουν στο σπίτι, πως μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας και τι μπορείτε να κάνετε μαζί του τις πολύτιμες εκείνες ώρες που του αφιερώνετε.


Η αναζήτηση βοήθειας δεν είναι ντροπή ή στίγμα και δεν υποδηλώνει αδυναμία σε καμία περίπτωση! Αντιθέτως, δείχνει την μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα κάποιου να βελτιώσει την ζωή του και να απολαμβάνει στο μέγιστο όλα όσα αυτή έχει να του δώσει! Δείξτε λοιπόν στα παιδιά σας αγάπη και αν χρειαστεί κάντε τους το δώρο της ψυχοθεραπείας!

 
 
 

Comments


© 2023 by Eftepi Papageorgiou Proudly created with Wix.com

bottom of page