top of page
Αναζήτηση

Μύθοι και αλήθειες γύρω από την λογοθεραπεία

Γράφει η Εύη Καρκανιά, MEd

Λογοθεραπεύτρια-Λογοπεδικός

Το μπαλόνι του Λόγου

Follow on Instagram: @speech_balloon

Εmail επικοινωνίας - διευκρινήσεων: tobalonitoulogou@gmail.com


Ως γονείς ή φροντιστές, η ομιλία του παιδιού σας είναι μια από τις πιο συναρπαστικές στιγμές της ανάπτυξής του. Τα πρώτα «μαμά» και «μπαμπά» είναι γεμάτα χαρά, αλλά τι γίνεται όταν παρατηρήσετε ότι η ομιλία του παιδιού σας δεν αναπτύσσεται όπως θα περιμένατε; Η Λογοθεραπεία μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτά τα στάδια, βοηθώντας το παιδί σας να αναπτύξει τις γλωσσικές δεξιότητες που χρειάζεται για να επικοινωνεί αποτελεσματικά. Στο άρθρο αυτό θα συζητήσουμε για τους μύθους και τις αλήθειες γύρω από την Λογοθεραπεία. Πότε πρέπει να ανησυχήσετε για την ομιλία του παιδιού σας; Ποια σημάδια πρέπει να παρακολουθείτε και πώς μπορεί να βοηθήσει η Λογοθεραπεία;


Υπάρχουν πολλές παρερμηνείες γύρω από τη Λογοθεραπεία. Παρακάτω διαλύουμε κάποιους μύθους που ίσως έχετε ακούσει:


Μύθος: «Το παιδί μου θα μιλήσει όταν είναι έτοιμο. Δεν χρειάζεται να ανησυχώ.»


Αλήθεια: Ενώ κάθε παιδί αναπτύσσεται με τον δικό του ρυθμό, η καθυστέρηση στην ομιλία μπορεί να είναι σημάδι ότι χρειάζεται επιπλέον βοήθεια. Η έγκαιρη παρέμβαση είναι καθοριστική.


Μύθος: «Η Λογοθεραπεία είναι μόνο για παιδιά με σοβαρά προβλήματα ομιλίας.»


Αλήθεια: Η Λογοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει σε μια μεγάλη γκάμα θεμάτων, από μικρές καθυστερήσεις στην ομιλία μέχρι πιο σύνθετα προβλήματα.


Μύθος: «Τα αγόρια αργούν να μιλήσουν, είναι φυσιολογικό.»


Αλήθεια: Παρόλο που τα αγόρια μπορεί να έχουν ελαφρώς διαφορετικό ρυθμό ανάπτυξης, η σημαντική καθυστέρηση δεν πρέπει να παραβλέπεται.


Πώς μπορεί να βοηθήσει η Λογοθεραπεία;


Η Λογοθεραπεία δεν αφορά μόνο τη βελτίωση της ομιλίας, αλλά και της συνολικής επικοινωνίας του παιδιού. Ο λογοθεραπευτής εργάζεται για να ενισχύσει τις γλωσσικές και επικοινωνιακές δεξιότητες του παιδιού με διάφορες τεχνικές, όπως παιχνίδια, ασκήσεις και αλληλεπιδράσεις.


Τι να περιμένετε από μια συνεδρία Λογοθεραπείας;


  1. Αξιολόγηση: Η πρώτη συνεδρία συνήθως περιλαμβάνει μια λεπτομερή αξιολόγηση της ανάπτυξης ομιλίας του παιδιού. Ο θεραπευτής θα παρατηρήσει το πώς επικοινωνεί το παιδί και θα εξετάσει τη χρήση της γλώσσας και της κατανόησης.

  2. Προσαρμοσμένες ασκήσεις: Ο λογοθεραπευτής θα δημιουργήσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα για το παιδί σας. Οι ασκήσεις μπορεί να περιλαμβάνουν παιχνίδια, δραστηριότητες με κάρτες, τραγούδια ή διαδραστικές ιστορίες.

  3. Συνεργασία με την οικογένεια: Ο λογοθεραπευτής θα σας δώσει συμβουλές και εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιείτε καθημερινά για να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει τις γλωσσικές του δεξιότητες στο σπίτι.


Σημάδια ότι μπορεί ένα παιδί να χρειάζεται Λογοθεραπεία:


Ορισμένα παιδιά χρειάζονται επιπλέον βοήθεια για να αναπτύξουν τις γλωσσικές και επικοινωνιακές δεξιότητές τους. Παρακάτω θα βρείτε μερικά σημάδια που μπορεί να δείχνουν ότι είναι καλή ιδέα να απευθυνθείτε σε έναν λογοθεραπευτή:

  • Το παιδί δεν μιλάει ή δεν προσπαθεί να επικοινωνήσει μέσω χειρονομιών ή ήχων μέχρι την ηλικία των 12-18 μηνών.

  • Το λεξιλόγιο του παιδιού δεν αυξάνεται αισθητά μέχρι την ηλικία των 2 ετών.

  • Το παιδί δεν είναι σε θέση να σχηματίσει απλές φράσεις με δύο λέξεις μέχρι τα 2,5-3 έτη.

  • Η ομιλία του παιδιού είναι δυσνόητη για τους γονείς και άλλους ενήλικες, ακόμη και μετά την ηλικία των 3 ετών.

  • Το παιδί δεν κατανοεί απλές εντολές ή δείχνει σημάδια δυσκολίας στην κατανόηση της γλώσσας.


Πότε είναι φυσιολογική η καθυστέρηση στην ομιλία;


Κάθε παιδί έχει τον δικό του ρυθμό ανάπτυξης. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά βασικά σημεία αναφοράς που μπορούν να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε αν το παιδί σας αναπτύσσεται φυσιολογικά στον τομέα της ομιλίας.


Βασικά στάδια ανάπτυξης της ομιλίας:


12 μηνών: Το παιδί αρχίζει να λέει απλές λέξεις όπως «μαμά» ή «μπαμπά». Χρησιμοποιεί χειρονομίες, όπως να δείχνει αντικείμενα.


18 μηνών: Το παιδί έχει ένα λεξιλόγιο από περίπου 10-20 λέξεις και καταλαβαίνει απλές εντολές.


2 ετών: Το παιδί μπορεί να σχηματίσει δύο-λέξεις φράσεις, όπως «θέλω νερό». Ξεκινά να λέει περισσότερες λέξεις καθημερινά.


3 ετών: Το λεξιλόγιο του παιδιού επεκτείνεται γρήγορα και είναι σε θέση να σχηματίζει μικρές προτάσεις.


Αν το παιδί σας δεν ακολουθεί αυτούς τους σταθμούς, δεν χρειάζεται να πανικοβληθείτε. Κάθε παιδί είναι μοναδικό και μπορεί να υπάρχει ποικιλία στον ρυθμό της ανάπτυξης.


Συμπερασματικά, η ομιλία και η επικοινωνία είναι καθοριστικά στοιχεία της ανάπτυξης του παιδιού σας. Αν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες, η έγκαιρη αξιολόγηση από έναν λογοθεραπευτή μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να ξεπεράσει τυχόν δυσκολίες και να αναπτύξει τις δεξιότητες που χρειάζεται για να εκφράζεται αποτελεσματικά. Μην ξεχνάτε, ότι η ανάπτυξη της ομιλίας είναι ένα ταξίδι που με τη σωστή υποστήριξη το παιδί σας θα μπορέσει να φτάσει στο πλήρες δυναμικό του!

 
 
 

コメント


© 2023 by Eftepi Papageorgiou Proudly created with Wix.com

bottom of page