top of page
Αναζήτηση

Πως θα διαχειριστούμε τα συναισθηματικά ξεσπάσματα των παιδιών;


Τα συναισθηματικά ξεσπάσματα των παιδιών ή αλλιώς tantrum, αν και φυσιολογικά, προκαλούν άγχος, ντροπή, θυμό και στεναχώρια στους γονείς οι οποίοι νιώθουν αβοήθητοι μη γνωρίζοντας πως να διαχειριστούν μια τέτοια κατάσταση. Τα tantrum είναι σαν συναισθηματικές καταιγίδες, έντονες, απρόβλεπτες και χαοτικές. Είναι αυτές οι στιγμές που κάποιος, συνήθως ένα παιδί, εκφράζει την απογοήτευσή του ή τον θυμό του με έναν αρκετά έντονο τρόπο. Είναι σημαντικό με την συμβολή ενός ειδικού να αναγνωρίσουμε το είδος του tantrum που βιώνει το παιδί μας για να εφαρμόσω τα αντίστοιχα εργαλεία, στα οποία προηγουμένως έχω εξασκηθεί, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσω την δυσφορία που νιώθω και εγώ και το παιδί μου και να μην γίνει αυτό μια αιτία φθοράς της σχέσης μας.


Η διαχείριση ενός ξεσπάσματος θυμού, ή αλλιώς tantrum είναι μια αγχωτική διαδικασία για κάθε γονέα. Εκεί που κάνουμε αμέριμνοι τα ψώνια μας το παιδί μας αρχίζει και χτυπιέται επειδή δεν μπορούμε να αγοράσουμε 8 μελιτζάνες, ή ενώ μαγειρεύουμε στην κουζίνα το παιδάκι μας ξεσπά και κλαίει με λυγμούς επειδή δεν το αφήνω να πάρει τα κοφτερά μαχαίρια κλπ. Η συναισθηματική αυτή θύελλα που βιώνει το παιδί μας εκείνη τη στιγμή μπορεί να ξεκαθαρίσει με υπομονή, κατανόηση και τα κατάλληλα εργαλεία, και το μόνο που απαιτείται είναι λίγες ώρες εκπαίδευσης, προετοιμασίας και εξάσκησης από τον γονέα για την σίγουρη επιτυχή επίλυση του tantrum. Ας δούμε μερικά πρακτικά εργαλεία που θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε πιο επιτυχημένα τις αναπόφευκτες αυτές δύσκολες στιγμές.


Είμαστε το Ασφαλές Λιμάνι


Όπως όλα τα καράβια που βρίσκονται σε τρικυμία, έτσι και το παιδί μας χρειάζεται ένα ήρεμο, απάνεμο λιμάνι. Αυτό μπορεί να φαντάζει ανέφικτο σε κάποιον μη εξοικειωμένο γονέα, ωστόσο με συνεχή εξάσκηση των εργαλείων και την καλλιέργεια της δικής μας ηρεμίας, καταφέρνουμε να μην παρασυρθούμε από τα συναισθηματικά κύματα του παιδιού. Ο τόνος και μόνο της φωνής μας, αν μείνει σε χαμηλά επίπεδα μπορεί να συμβάλει στην ταχύτερη επίλυση της έντασης. Η δική μας στάση μπορεί να καθορίσει την έκβαση της κατάστασης.


Κατανοούμε την Αιτία πίσω απ’ την Συμπεριφορά


Προφανώς το παιδί δεν ενδιαφέρεται για 8 μελιτζάνες, ούτε θα το πείραζε να παίξει με τα παιχνίδια του αντί για τα κοφτερά μαχαίρια της κουζίνας. Κάτι άλλο κρύβεται πίσω από την συμπεριφορά, κάποια ανάγκη του προσπαθεί να καλύψει και δεν γνωρίζει τον τρόπο. Με την κατάλληλη δική μου ευαισθητοποίηση μπορώ να μάθω να ανακαλύπτω τις αιτίες έτσι ώστε να διαχειριστώ καλύτερα την κατάσταση. Η αντιμετώπιση της πραγματικής αιτίας είναι πιο αποτελεσματική από την διαχείριση του ξεσπάσματος.


Κάνουμε Συναισθηματική Αναγνώριση


Αν και αρκετά εύκολη, η διαδικασία της συναισθηματικής αναγνώρισης είναι άγνωστη για τους περισσότερους, ενώ έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα βοηθητική σε τέτοιες καταστάσεις. Μπορεί θεωρητικά να κατανοούμε την διαδικασία, όμως αυτό δεν αρκεί, χρειάζεται να εκπαιδευτούμε, να εξασκηθούμε και με πρακτικούς τρόπους να εφαρμόσουμε στην δική μας πραγματικότητα μια τόσο σπουδαία δεξιότητα. Επιδεικνύω λοιπόν, ενσυναίσθηση και αποδέχομαι τα συναισθήματα του παιδιού μου. Δείχνω εμπράκτως ότι καταλαβαίνω αυτό που συμβαίνει. Αν γίνει με επιτυχία τα περισσότερα ξεσπάσματα σταματάνε εδώ, καθώς το παιδί θέλει τις περισσότερες φορές να ακουστεί και κάποιον να συρρυθμιστεί μαζί του για καταλάβει το ίδιο τι νιώθει και να καταφέρει να διαχειριστεί αυτό που αισθάνεται.


Παρέχουμε Λύσεις


Δίνουμε στο παιδί επιλογές με τρόπο κατάλληλο για την ηλικία του, καθώς ένα δίχρονο ίσως μπερδευτεί με τις πολλές επιλογές, όμως ένα πεντάχρονο είναι ικανό να αποφασίσει και εντελώς μόνο του. Χρησιμοποιώ επίσης ανακατεύθυνση όπου χρειάζεται στρέφοντας την ενέργεια και προσοχή των παιδιών σε αυτό που μπορούν να κάνουν αντί για αυτό που δεν μπορούν να κάνουν. Διαβάζοντας βιβλία σχετικά με την ανάπτυξη των παιδιών ή με την συμβολή ενός ειδικού μπορώ πιο εύκολα να βρω ποια μέθοδος παροχής λύσεων ταιριάζει σε εμένα και πως θα την εφαρμόσω.


Μετά την Καταιγίδα


Αν και τα tantrum μειώνονται όσο μεγαλώνει ένα παιδί, είναι πηγή άγχους και ανησυχίας για πολλούς γονείς, επομένως η αντιμετώπιση ενός μεμονωμένου περιστατικού δεν σημαίνει ότι θα έχουμε την ίδια επιτυχία και σε άλλες περιπτώσεις. Αφού παρέλθει το συναισθηματικό ξέσπασμα σε μια στιγμή ηρεμίας πρέπει να δημιουργήσω το πλάνο δράσης μου για συναισθηματική εκμάθηση και ενδυνάμωση των παιδιών ώστε να μειωθούν σημαντικά τα tantrums.


Τα παιδιά μαθαίνουν από τους γονείς. Δεν γίνεται να μάθουν κάτι που δεν βλέπουν. Χρειάζεται λοιπόν να γίνω εγώ πρότυπο ηρεμίας και ψυχικής ανθεκτικότητας, ώστε να με αντιγράψει και το παιδί. Εάν ξεσπάω και εγώ ο ίδιος και δεν μπορώ να διαχειριστώ πράγματα ως γονέας, τότε από που θα μάθει το παιδί να κάνει το αντίθετο; Με την ήρεμη στάση μου μπορώ να επικοινωνήσω στο παιδί μου τις συναισθηματικές μου δυσκολίες και όσο μεγαλώνει να μοιράζομαι το πως νιώθω μαζί του, έτσι ώστε να κάνει και αυτό το ίδιο. Παράλληλα μπορώ να μάθω στο παιδί μου υγιείς τρόπους έκφρασης των συναισθημάτων του, καθώς όπως είναι γνωστό όλα τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά και όλοι οι άνθρωποι τα νιώθουν σε όλη τους τη ζωή, το ζητούμενο είναι η υγιής έκφραση τους με ασκήσεις και δραστηριότητες ηρεμίας.


Τα συναισθηματικά ξεσπάσματα, ή tantrums είναι φυσιολογική διαδικασία στην αναπτυξιακή τροχιά των παιδιών. Με την εκμάθηση εργαλείων διαχείρισης, και την κατάλληλη εκπαίδευση του ο γονέας μπορεί να χρησιμοποιήσει μια δύσκολη κατάσταση όπως αυτή ως ευκαιρία σύνδεσης με το παιδί και πλησιάζοντας τα παιδιά με ηρεμία και θετικότητα μπορούμε να πλοηγηθούμε σε αυτές τις δύσκολες στιγμές με άνεση ενώ παράλληλα να υποστηρίξουμε την συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών μας.


Εάν θες και εσύ να μάθεις πως να διαχειρίζεσαι οποιαδήποτε δυσκολία με το παιδί σου δες εδώ: https://forms.gle/KUUxdFERZFfezGyr8


Ενώ εάν το παιδάκι σου είναι έως 4 ετών ή θες από τώρα να είσαι προετοιμασμένος γονέας για το παιδί σου δες εδώ: https://forms.gle/5jWTxjHwhiTPnjmB8

 
 
 

Comments


© 2023 by Eftepi Papageorgiou Proudly created with Wix.com

bottom of page