Καθώς το τέλος των διακοπών πλησιάζει, η επιστροφή στο σχολείο μοιάζει πιο δύσκολη από ποτέ για τους μαθητές όλων των τάξεων, αλλά και για τους γονείς. Ωστόσο, εάν έχουμε στο μυαλό μας ορισμένα tips και χρησιμοποιήσουμε την προνοητικότητά μας, η μετάβαση αυτή θα είναι πιο ομαλή και πετυχημένη. Πάμε λοιπόν να δούμε παρακάτω 5 σημαντικές παραμέτρους που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας καθώς επιστρέφουμε στο σχολείο:
1. Θέτουμε ρεαλιστικούς στόχους
Ορίζουμε από την αρχή της χρονιάς εφικτούς και μετριοπαθείς στόχους. Για τους μαθητές αυτό μπορεί να σημαίνει βελτίωση των βαθμών τους σε κάποια μαθήματα. Συμμετοχή σε 1-2 εξωσχολικές δραστηριότητες, ή να αναπτύξουν καλύτερα μοντέλα διαβάσματος. Γονείς και εκπαιδευτικοί μπορούν επίσης να θέσουν στόχους για τον εαυτό τους όπως να βελτιώσουν την επικοινωνία τους με τους μαθητές, να βρουν ενδιαφέροντα μαθητικά προγράμματα στα οποία μπορούν να συμμετάσχουν ή να δημιουργήσουν στο σπίτι ένα ήσυχο περιβάλλον διαβάσματος κλπ.
2. Επικοινωνία του Άγχους
Το άγχος του αποχωρισμού ειδικά στις μικρότερες τάξεις μπορεί να δημιουργήσει σχολική άρνηση και έντονο στρες. Είναι απαραίτητο να καλλιεργήσουμε επικοινωνιακές δεξιότητες και εργαλεία για να μπορούμε να κατανοούμε τα συναισθήματα του παιδιού, να μπορούμε να ανακουφίζουμε και να διδάσκουμε τρόπους διαχείρισης του άγχους ενώ παράλληλα να δημιουργήσουμε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον χωρίς κατακρίσεις όπου το παιδί να μπορεί ελεύθερα να εκφράζει τις δυσκολίες του.
3. Εγκαθιδρύουμε ρουτίνες
Οι σταθερές ρουτίνες προσφέρουν μια αίσθηση σταθερότητας και μειώνουν το άγχος. Οι μαθητές ωφελούνται πολύ από ένα σταθερό πρόγραμμα για το διάβασμα τους, τις εξωσχολικές δραστηριότητες και τον ελεύθερο χρόνο τους. Σταθεροποιούμε την ώρα ύπνου και ξυπνήματος αρκετά πριν αρχίσει το σχολείο.
4. Οργάνωση
Η οργανωτικότητα και η διαχείριση χρόνου είναι δεξιότητες που θα χρησιμεύσουν όχι μόνο στο σχολικό αλλά και στο επαγγελματικό πλαίσιο των παιδιών στο μέλλον. Μαθαίνουμε στα παιδιά να ιεραρχούν τις προτεραιότητες τους, να θέτουν στόχους και να φτιάχνουν λίστες. Η αγορά ενός ημερολογίου ή κάποια εφαρμογή για προθεσμίες στο κινητό μπορεί να βοηθήσει στην επιτυχή διαμόρφωση του προγράμματος της χρονιάς.
5. Αυτοφροντίδα
Γονείς, εκπαιδευτικοί και παιδιά φροντίζουμε τις ανάγκες μας, το σώμα μας και την ψυχή μας και όχι μόνο το μυαλό μας. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ψυχική ηρεμία και γαλήνη είναι εξίσου σημαντική με την ακαδημαϊκή επιτυχία. Η ισορροπία σχολικών υποχρεώσεων και κοινωνικής ζωής είναι απαραίτητη για μια ισορροπημένη ζωή και μια υγιή μετάβαση στην ενήλικη ζωή.
Με την συνεχή επανάληψη αυτών των εργαλείων, την δύναμη της προνοητικότητας και λίγη υπομονή, παιδιά, γονείς, και εκπαιδευτικοί βοηθιούνται να κάνουν μια εύκολη και πετυχημένη μετάβαση στο σχολείο ενθαρρύνοντας τη μάθηση και δημιουργώντας ένα ευχάριστο κλίμα γύρω απ’ την εκπαίδευση.
Comments