Πολλοί γονείς αγωνιούν και με ρωτάνε συχνά γιατί το παιδί τους δεν παίζει με τα άλλα παιδιά όπως τα αδέρφια η ξαδέρφια του, γιατί μένει μόνο του και γιατί δεν μοιράζεται, μεταξύ άλλων. Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα είναι συνήθως πιο απλή από όσο νομίζουμε: το παιδί δεν βρίσκεται ακόμα στο αναπτυξιακό στάδιο να παίξει όπως θα περίμενε ο γονέας. Παρόλο που τα ηλικιακά όρια δεν είναι αυστηρά και η ανάπτυξη του κάθε παιδιού είναι ξεχωριστή, ας δούμε κάποιες από τις γενικές κατηγορίες παιχνιδιού που παρατηρούνται τόσο στο playroom της παιγνιοθεραπείας όσο και στην παιδική χαρά και τον παιδότοπο.
0-2 ετών: Αμέτοχο & Μοναχικό παιχνίδι
Σε αυτές τις μικρές ηλικίες έχουμε ένα απλό και πρωτόγονο σχεδόν ελεύθερο παιχνίδι, το οποίο είναι μη δομημένο. Οι τυχαίες κινήσεις του βρέφους δεν έχουν ιδιαίτερο σκοπό και είναι συνήθως αντιδράσεις σε ερεθίσματα του περιβάλλοντος. Λίγο μετά, βλέπουμε ότι το παιδί ξεκινά να παίζει μόνο του με αντικείμενα που μπορεί να μην είναι παιχνίδια (και εδώ χρειάζεται προσοχή) και απλώς τυχαίνει να του τραβούν την προσοχή. Δεν παρατηρεί τα άλλα παιδάκια που μπορεί να κάθονται ή να παίζουν γύρω του.
Μεγαλώνοντας λίγο, το παιδί αρχίζει να αποκτά ενδιαφέρον για τα παιχνίδια του, ενώ του είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο να μοιραστεί, ωστόσο παρατηρεί τα άλλα παιδιά πως παίζουν γύρω του. Μπορεί και να μας κάνει ερωτήσεις ή να κοιτάζει επίμονα όμως δεν θέλει πάντα να συμμετέχει ή να αλληλοεπιδρά μαζί τους.
Προς το τέλος της προσχολικής ηλικίας το παιδί παίζει πιο συνεργατικά. Θέτει ερωτήματα και με τρόπο μη δομημένο μπορεί να παίζει με άλλα παιδάκια. Σε αυτές τις ηλικίες έχουν συνήθως παρόμοιο στόχο, ωστόσο παίζουν χωρίς κανόνες και πρόγραμμα.
4+ ετών: Συνεργατικό παιχνίδι
Το κοινωνικό παιχνίδι αυτής της ηλικίας αρχίζει να μοιάζει με αυτό που έχουμε στο μυαλό μας ως παίξιμο. Τα παιδιά μοιράζονται τις ιδέες τους, βάζουν κανόνες και κάνουν δομημένο παιχνίδι. Ο προφορικός λόγος συνδυάζεται με τις σωματικές ασκήσεις και την γλώσσα του σώματος, όπως και τους αριθμούς, τη μουσική και τους ρόλους για να δημιουργήσουν το συμβολικό παιχνίδι. Αυτού το είδους το παιχνίδι έχει πολλά οφέλη για τα παιδιά σε γλωσσικό, ψυχοκοινωνικό και μαθησιακό επίπεδο!
Το παιχνίδι είναι ένα απαραίτητο εργαλείο μάθησης για τα παιδιά, καθώς δοκιμάζονται και κοινωνικοποιούνται μέσα από αυτό. Είναι σημαντικό να παρατηρούμε την συμπεριφορά και τα συναισθήματά του κατά τη διάρκεια και μετά το παιχνίδι και να απευθυνόμαστε στους ειδικούς όταν κάτι μας προβληματίζει.
Comments