top of page
Αναζήτηση

Τα τουβλάκια της επικοινωνίας: Πως τα Lego βοηθούν στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων


Η Lego®-based therapy αποτελεί ένα πρόγραμμα ανάπτυξης κοινωνικών δεξιοτήτων για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού ή με συναφείς δυσκολίες κοινωνικής αλληλεπίδρασης, ή γενικότερα παιδιά που θέλουν να αναπτύξουν την συνεργατικότητα, ομαδικότητα και τις κοινωνικές τους δεξιότητες. Μέσω της συνεργασίας και της κατάλληλης βοήθειας ενός ειδικά εκπαιδευμένου Lego Play Therapist τα παιδιά χτίζουν μαζί μοντέλα Lego® και μέσα από αυτό έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες όπως αλλαγή σειράς, ρόλων, συνεργασία και κοινωνική αλληλεπίδραση με ευχάριστο τρόπο. Το κλειδί αυτής της προσέγγισης είναι το πόσο καθηλωτικό και διασκεδαστικό είναι το χτίσιμο Lego® ως ομάδα. Με αυτή την νέα, αποτελεσματική μέθοδο δημιουργούνται φυσικά ευκαιρίες για την ανάπτυξη της κοινωνικής ικανότητας από τον θεραπευτή.


Οι συνθήκες απομόνωσης των περασμένων ετών καθιστούν απαραίτητη την δημιουργία και παροχή ευκαιριών για δημιουργικό παιχνίδι και εκμάθηση κοινωνικών δεξιοτήτων, ειδικά για τα παιδιά του δημοτικού, που στερήθηκαν σημαντικά βιώματα και κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Παράλληλα, τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού συχνά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην κοινωνική, συναισθηματική και γλωσσική τους ανάπτυξη. Παρόλο που οι παρεμβάσεις που διατίθενται είναι πολλές, και εξατομικευμένες, η Lego®-based therapy είναι μια καινοτόμος προσέγγιση που έχει αναδειχθεί ως ένα από τα πολύ ισχυρά εργαλεία θεραπείας.


Η δυσκολία που ενέχει ο αυτισμός στην επικοινωνία και έκφραση των συναισθημάτων και σκέψεων, απαλύνεται και μέσω της Lego®-based therapy δημιουργείται ένα ασφαλές πλαίσιο, με πλούσια διάδραση που δίνει πολλές δυνατότητες επικοινωνίας. Το χτίσιμο των μοντέλων Lego® χρησιμοποιεί συγκεκριμένη ορολογία και επιτρέπει στα παιδιά την έκφραση των ιδεών τους με απλά λόγια, πράγμα που τα κάνει να νιώθουν επαρκή.


Η Lego®-based therapy συνδυάζει την δομή με την δημιουργικότητα, δύο απαραίτητα στοιχεία για κάθε παιδί αλλά ακόμα πιο έντονες ανάγκες των παιδιών στο φάσμα. Με τις κατάλληλες λοιπόν δεξιότητες του θεραπευτή, τα παιδιά εστιάζουν την ενέργεια και την προσοχή τους σε συγκεκριμένες δράσεις, ενώ σταδιακά, καθώς προχωρά η ομάδα τα μοντέλα γίνονται πιο σύνθετα ή μπορεί να υπάρξει ακόμα και ελεύθερο χτίσιμο.


Η Lego®-based therapy πραγματοποιείται σε ομαδικό πλαίσιο, σε ασφαλές και άνετο χώρο, με κανόνες που συναποφασίζονται από την ομάδα και με ρόλους που λαμβάνει το κάθε παιδί και εναλλάσσονται τακτικά, δίνοντας τους την ευκαιρία να αναλάβουν διαφορετικές ευθύνες.


Η αισθητηριακή φύση της Lego®-based therapy είναι ιδιαίτερα βοηθητική για παιδιά στο φάσμα. Τα χρώματα και το σχήμα που έχουν τα τουβλάκια, όπως και η σύνδεση μεταξύ τους για την δημιουργία ενός μοντέλου μπορεί να είναι χαλαρωτική, ενδιαφέρουσα και ακόμα να μειώσει και το άγχος. Οι επαναλαμβανόμενες ενέργειες της δημιουργίας του μοντέλου βοηθούν στην χαλάρωση και προωθούν την αυτορρύθμιση.


Η Lego®-based therapy είναι ένα από τα πολλά παράδειγμα για το πως μπορούμε να μεταμορφώσουμε ένα τόσο αγαπημένο παιχνίδι των παιδιών σε ένα εργαλείο για την ανάπτυξη των κοινωνικών τους δεξιοτήτων και μας θυμίζει πως αν συνδυάσουμε την δημιουργικότητα, την ενσυναίσθηση, την ευγένεια και τα σωστά εργαλεία μπορούμε να χτίσουν ένα αισιόδοξο μέλλον για τα παιδιά με αυτισμό και όχι μόνο.

61 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page