Η παιγνιοθεραπεία είναι μία μορφή θεραπείας όπου το παιχνίδι και οι τέχνες χρησιμοποιούνται ως τα κύρια εργαλεία αυτοέκφρασης. Χρησιμοποιώντας το παιχνίδι, ο καθένας, ανεξαρτήτως ηλικίας μπορεί να εκφραστεί με τον δικό του τρόπο, ειδικά αν υπάρχει δυσκολία στο να καταλάβουμε πως αισθανόμαστε και να εκφράσουμε αυτά τα συναισθήματα με λόγια.
Η παιγνιοθεραπεία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη ως προσέγγιση, όταν εργαζόμαστε με παιδιά που χρήζουν θεραπευτικής υποστήριξης. Μέσα από το παιχνίδι το παιδί βρίσκει δημιουργικούς τρόπους να εξερευνήσει τις σκέψεις και τα συναισθήματα του, με δυναμικό τρόπο, χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσει λόγια για να εκφραστεί, ή να βάλει ταμπέλες σε σύνθετες ψυχολογικές καταστάσεις που δεν κατανοεί πλήρως ακόμα. Κατά την διάρκεια της παιγνιοθεραπευτικής συνεδρίας, τα παιδιά ανακαλύπτουν την δημιουργικότητα τους και εκφράζονται με μια πληθώρα μέσων όπως: ζωγραφική, νερομπογιές, πηλός, άμμος και φιγούρες μινιατούρες, καθοδηγούμενο διαλογισμό και ασκήσεις χαλάρωσης/συγκέντρωσης, δραματοποίηση, ποίηση, κουκλοθέατρο, κίνηση, μουσική κ.α.
Η διεργασία προβλημάτων μπορεί να είναι δύσκολη, ιδιαίτερα για παιδιά και εφήβους και μέσω της παιγνιοθεραπείας τους δίνεται η ευκαιρία να χτίσουν δυνατές και υγιείς σχέσεις, να επεξεργαστούν δυσκολίες και τραυματικές εμπειρίες (πχ διαζύγιο γονέων), γεγονότα δηλαδή που τα επηρεάζουν συναισθηματικά και επιδρούν σε διάφορους τομείς της ζωής τους, όπως στην σχολική τους απόδοση. Η μεταφορά του παιχνιδιού κάνει τα αρνητικά συναισθήματα που συνοδεύουν μια δύσκολη κατάσταση να φαίνονται πιο απλά και απόμακρα και επομένως πιο διαχειρίσιμα για το παιδί, το οποίο νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια να μιλήσει για αυτά και να τα επεξεργαστεί.
Οι παιγνιοθεραπευτές της Play Therapy Greece είναι ειδικά καταρτισμένοι και εκπαιδευμένοι, σε θεωρητικό και κλινικό επίπεδο, πριν την πιστοποίηση τους, η οποία είναι ακαδημαϊκού επιπέδου (Post Graduate Certificate). Παράλληλα με την εξάσκηση της ιδιότητας του παιγνιοθεραπευτή παρακολουθούν συνεδρίες εποπτείας από πιστοποιημένους επόπτες/θεραπευτές, ενώ το ποινικό τους μητρώο ελέγχεται κάθε χρόνο και η δια βίου μάθηση κρίνεται απαραίτητη.
Παίζοντας μαζί στο playroom, με το πλήρες ToolKit καλλιτεχνικών υλικών και παιχνιδιών, ο θεραπευτής δημιουργεί μαζί με τον θεραπευόμενο ένα περιβάλλον αναστοχαστικής εξερεύνησης και θεραπευτικής αλλαγής. Το παιδί δεν εγκαταλείπεται μόνο του σε αυτό το ταξίδι της αυτογνωσίας, ο παιγνιοθεραπευτής δημιουργεί ένα ασφαλές περιβάλλον με υγιή όρια μέσα στο οποίο το παιδί μπορεί να εκφράσει οτιδήποτε το ανησυχεί. Αυτό σημαίνει ότι το παιδί νιώθει υποστηριγμένο, ασφαλές και ότι υπάρχει συνεχής στήριξη.
Συνοψίζοντας, κατά την διάρκεια μιας συνεδρίας παιγνιοθεραπείας, ο στόχος μας ως θεραπευτές είναι τα παιδιά να καταλάβουν και να αναπτύξουν τα συναισθήματά τους, από που προέρχονται αυτά και να ανακαλύψουν υγιείς τρόπους να τα διαχειρίζονται, όπως και να εκφράσουν οτιδήποτε τα προβληματίζει, ενώ παράλληλα να χτίσουν την αυτοπεποίθησή και τις δεξιότητές τους.
Comments