top of page
Αναζήτηση

Το Παιδικό Ιχνογράφημα

Έγινε ενημέρωση: 9 Δεκ 2023


Μια από τις αγαπημένες δραστηριότητες των παιδιών είναι σίγουρα η ζωγραφική. Τα παιδιά ξεκινούν αυτή τη συνήθεια σχεδόν αμέσως μόλις είναι αρκετά μεγάλα για να κρατήσουν στα χέρια του μαρκαδόρους και ξυλομπογιές. Η ζωγραφική αποτελεί μια διασκεδαστική και χαλαρωτική διαδικασία, που βοηθά τα παιδιά να εκφράσουν τα συναισθήματα τους χωρίς να χρησιμοποιήσουν λόγια.


Η ζωγραφική είναι ένα μέσω επικοινωνίας και οι καλλιτεχνικές δημιουργίες των παιδιών μπορεί και να αναπαριστούν την οπτική τους για τον εαυτό του και διάφορα θέματα. Κάθε γονιός ευελπιστεί να βρει κάποιο «κρυφό νόημα» στις ζωγραφιές του μικρού καλλιτέχνη του, ωστόσο κάποιες φορές οι ζωγραφιές είναι απλώς μία διασκεδαστική δραστηριότητα χωρίς κάτι περισσότερο.


Αφήστε λοιπόν χωρίς άγχος το παιδί σας να σας μιλήσει για το τι σημαίνει η ζωγραφιά του για το ίδιο. Μην το καθοδηγείτε σε κάποιο αποτέλεσμα, αντ’ αυτού κάνετε διερευνητικές, ανοιχτού τύπου ερωτήσεις σχετικά με την δημιουργία του.


Η σημασία της αξιολόγησης της ζωγραφικής από ειδικούς φαίνεται από το 1921 όταν πρώτος ο Burt έκανε την σύνδεση μεταξύ αξιολόγησης της ζωγραφικής και την σχέση αυτής με κομμάτια της νοημοσύνης. Αργότερα η Goodenough (1926) με το ζωγραφικό τεστ «Ζωγράφισε έναν άνθρωπο» (ΖΕΑ), ήθελε να ανασύρει πληροφορίες για τη νοημοσύνη του παιδιού αλλά και για την προσωπικότητα του. Σήμερα, η αξία της παιδικής ιχνογραφίας είναι σημαντική για τον τομέα της παιδοψυχολογίας και για να ερμηνευτεί σωστά ένα τεστ απαιτείται αρκετή προετοιμασία και εκπαίδευση από τον ειδικό. Εάν επιλέξετε ή θέλετε να διενεργήσετε μια τέτοια αξιολόγηση φροντίστε να ελέγξετε την πιστοποίηση και επάρκεια του ειδικού.


Κάποια από τα στοιχεία στα οποία εστιάζουμε στην παιδική ιχνογραφία είναι: τα χρώματα, το μέγεθος και η θέση των σχεδίων και η πίεση των μαρκαδόρων. Αυτά φυσικά ποικίλουν από παιδί σε παιδί και ανάλογα με το αναπτυξιακό του στάδιο. Στην νηπιακή ηλικία, έως περίπου τα 4 χρόνια βλέπουμε μουτζούρες, χωρίς ρεαλισμό στις ζωγραφιές των παιδιών, και αφηρημένα σχήματα πχ ένα τετράγωνο που μπορεί να συμβολίζει ένα αμάξι. Από τα 4 ως τα 7 περίπου χρόνια τα παιδιά βρίσκονται στην προσχηματική περίοδο, όπου προσπαθούν να αποτυπώσουν στο χαρτί ότι βλέπουν με τα μάτια τους. Μπορεί αυτό να είναι πρόσωπα, σπίτια ή δέντρα ενώ προς το τέλος αυτού του σταδίου τα παιδιά βάζουν συγκεκριμένες ειδοποιούς λεπτομέρειες στις ζωγραφιές τους, όπως λουλούδια μπροστά από ένα σπίτι ή ρούχα στα ανθρωπάκια που σχεδιάζουν. Η τελευταία φάση είναι η σχηματική από τα 7+, όπου τα παιδιά σχεδιάζουν τοπία και σκηνές με συνοχή πχ μια μέρα στην παραλία, με την θάλασσα, γλάρους, αστερίες, καραβάκια κλπ να υπάρχουν στα σχέδια τους, επίσης παρατηρούμε πια αρκετές λεπτομέρειες στις ανθρώπινες φιγούρες, όπως πχ φακίδες και βλεφαρίδες. Πολλές φορές μπορεί να υπάρχουν και λέξεις ή κείμενα που συνοδεύουν και εξηγούν την ζωγραφιά.


Για να ενισχύσετε την φαντασία, την λεπτή κινητικότητα και την δημιουργικότητα του παιδιού σας, βάλτε την τέχνη μέσα στο σπίτι σας και στο παιδικό δωμάτιο. Προμηθεύστε το παιδί σας με υλικά όπως μαρκαδόρους που ξεπλένονται, νερομπογιές, ξυλομπογιές και τέμπερες, χρωματιστά χαρτόνια και αυτοκόλλητα μεταξύ άλλων και χωρίς οδηγίες αφήστε τα να πειραματιστούν και να ανακαλύψουν τα όρια της φαντασίας τους μόνα τους. Τέλος, θα ήταν ιδανικό αν θα μπορούσατε να κολλήσετε κάπου τις ζωγραφιές του παιδιού σας, όπως στο ψυγείο ή σε κάποιο πίνακα, καθώς έτσι μαθαίνουν ότι η δουλειά τους εκτιμάται και είναι σημαντική!


Ανακεφαλαιώνοντας, το παιδικό ιχνογράφημα είναι σημαντικό, ωστόσο δεν καθορίζει σε καμία περίπτωση την εικόνα του παιδιού αφού απαιτείται κλινική συνέντευξη από τους γονείς και παρακολούθηση του παιδιού. Αυτό που είναι σημαντικό είναι η δημιουργική και καλλιτεχνική έκφραση και να επιτρέπεται στα παιδιά να αξιοποιήσουν την μαγεία της φαντασίας τους, που είναι και το μεγαλύτερο δώρο της παιδικής ηλικίας!

 
 
 

Comments


© 2023 by Eftepi Papageorgiou Proudly created with Wix.com

bottom of page