Η απόφαση του χωρισμού των γονέων είναι μια δύσκολη μεταβατική περίοδος προς μια νέα πραγματικότητα που επηρεάζει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ειδικά εάν υπάρχουν παιδιά στην οικογένεια. Το παιδί μαθαίνοντας την απόφαση αυτή των γονιών του περνά σε μία νέα φάση εσωτερικών διεργασιών μέχρι να κατανοήσει πλήρως και να συνηθίσει την νέα πραγματικότητα. Το παιδί βιώνει μια εσωτερική σύγκρουση, ψάχνει τον τρόπο να επαναπροσδιορίσει την θέση του μέσα στην νέα οικογένεια και να βρει που ανήκει.
Είναι φυσικό λοιπόν και σύνηθες τις περισσότερες φορές να χάνεται προσωρινά η αίσθηση της ασφάλειας, της οικειότητας και του ανήκειν ενώ παρατηρείται ότι πολλές φορές τα παιδιά κατηγορούν τον εαυτό τους και νιώθουν υπεύθυνοι για την αλλαγή της οικογενειακής κατάστασης στο σπίτι. Άλλες σκέψεις και συναισθήματα που μπορεί να βιώνει ένα παιδί είναι: ενοχές, δυσκολεύεται να εμπιστευτεί τους γύρω του (πολλές φορές διότι τα λεγόμενα και οι πράξεις τους αποκλίνουν το ένα από το άλλο), φοβάται ότι θα μείνει μόνο του, βιώνει θλίψη, θρήνο και στεναχώρια με αποτέλεσμα να κλείνεται στον εαυτό του.
Βλέποντας τα όλα αυτά οι γονείς είναι φυσικό να αγχώνονται και να στεναχωριούνται και έτσι φορτώνουν στον εαυτό τους περισσότερα βάρη νιώθοντας ενοχές για όσα το παιδί τους βιώνει, αμφιβολία για το αν είναι καλοί γονείς, φόβο μην προκληθεί τραύμα στο παιδί και άγνοια για το πως να διαχειριστούν την κατάσταση. Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονίσουμε πως οι γονείς είναι άνθρωποι και πρέπει να το θυμούνται αυτό. Η κοινωνική πίεση και το περιβάλλον του δεν πρέπει να τους κάνει να αμφιβάλλουν για το αν η ανάγκη τους είναι πραγματική και η επιθυμία τους να ζήσουν πιο ελεύθερα δικαιολογημένη.
Τι μπορούν λοιπόν να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν το παιδί τους σε αυτή την μεγάλη αλλαγή ζωής; Αρχικά, οφείλουν να κρατήσουν τις εντάσεις μακριά από το παιδί και να λύνουν συνεπώς κατ’ ιδίαν τις διαφορές τους χωρίς να εμπλέκουν πχ στα δικαστικά και το παιδί, δεύτερον είναι σημαντικό να μην κακολογούν και να μην εκθέτουν τον άλλο γονέα στο παιδί όσο δύσκολο και αν είναι αυτό. Ο/Η πρώην σύντροφος είναι ένα πρόσωπο με αξία στην ζωή του παιδιού και πρέπει να σεβαστούν τον ρόλο που διαδραματίζει στην ζωή του παιδιού τους. Επιπλέον, είναι σημαντικό να σεβαστούν τα συναισθήματα του παιδιού και να ακούσουν με ενσυναίσθηση τον θυμό, την ένταση, τους φόβους και τις ανησυχίες του έτσι ώστε να το πληροφορήσουν κατάλληλα για το τι περιμένουν να γίνει στο μέλλον και ποια πράγματα και με τι τρόπο θα αλλάξουν. Ένα ακόμη θέμα που πολλές φορές αμελείται από τους γονείς είναι η ενημέρωση του σχολικού περιβάλλοντος, έτσι ώστε οι εκπαιδευτικοί να αναμένουν τυχόν αλλαγές στην διάθεση, την συμπεριφορά και την σχολική απόδοση για ένα διάστημα.
Σε αυτή την διαφορετική φάση της ζωής του το παιδί σας έχει ανάγκη να το αγκαλιάσετε μεταφορικά και κυριολεκτικά. Εκφράστε του πόσο σημαντικό είναι στη ζωή σας και του συντρόφου σας. Κάντε το να νιώσει ότι και οι δύο γονείς εξακολουθούν να το αγαπούν για να απενοχοποιήσει τον εαυτό του για ότι του συμβαίνει και να πάρει ελεύθερα τον χρόνο του να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να δώσετε σε εσάς και το παιδί σας κάθε δυνατή υποστήριξη, και ένα περιβάλλον για να εκφράσετε τα συναισθήματα και τις ανησυχίες σας (πχ εξωσχολικές δραστηριότητες, ψυχολογική υποστήριξη κλπ).
Comments